• Плодови ракии

  Плодови ракии

  У нас плодови ракии се произвеждат от следните овощни видове:

   - Костилкови - джанки, всички видове сливи, кайсии, праскови и др.

   - Семкови - ябълки, круши, малини, къпини, ягоди и др.

  За производството на ракия се използват нестандартни и негодни за консумация в прясно състояние плодове. Те обаче трябва да са здрави и добре узрели. Не бива да се използват загнили и плесенясали плодове, защото от тях се получават дефектни ракии, неподходящи за консумация. От загнилите плодове се получава ракия с високо съдържание на метилов алкохол, който е силна отрова.

  Преработка на плодовете

  Набраните плодове трябва веднага да се преработят. В противен случай намиращите се по тях гъби, плесени, бактерии, дрожди и др. микроорганизми предизвикват загниване.

  Костилковите плодове се смилат с гроздомелачка с раздалечени валяци, без натрошаване на костилките. Независимо от начина на смачкване костилките задължително се отделят. Ако останат и ферментират заедно с плодовата каша, ще придадат горчив вкус на ракията.

  Твърдите семкови плодове - ябълки, круши и др., се раздробяват, като се нарязват на дребни парчета. В домашни условия нарязването става на ръка с нож.

  Понеже захарността на плодовете е сравнително ниска (8-10 до 12 %), се налага повишаване до 15-16 %. Това става чрез внасяне на захар. Количеството на захарта се изчислява на база, че с внасяне на 1 кг. захар в 100 кг. плодова каша захарността се повишава с един процент. Ако действителната захарност на плодовата каша е 10 %, следва да се добавят 5-6 кг. захар на 100 кг. каша. Отмереното количество захар се разтваря в 10-12 л. вода, след което се внася в кашата. Разбърква се и се оставя да ферментира.

  Ферментация на плодовите каши

  Ферментацията на раздробените плодове протича спонтанно от дрождите по плодовете в дървени каци или в пластмасови бидони.

  По време на ферментационния процес образувалата се шапка задължително се разбърква и потопява в течностга 2 пъти на ден. За да се намалят загубите на алкохол, съдовете, в които протича ферментацията, се поставят на сянка или в закрити помещения. Температурата на ферментиращата плодова каша не бива да превишава 25 °С.

  След приключване на ферментацията, което се установява със запалена свещ или запалка. Ако свещта продължава да гори, ферментацията е приключила. При разбъркване не се образува пяна, а при опитване на вкус не се долавя сладост. Плодовата каша трябва веднага да се извари (дестилира).

  Ферментиралите плодови каши не бива да се задържат дълго.  В случаите, когато по обективни и субективни причини изваряването не може да стане веднага, се вземат мерки за предотвратяване излитането на алкохол и развитието на болестотворни микроорганизми. Повърхността на кашата се поръсва с малко ситно счукан калиев метабисулфит и съдът се покрива плътно с найлоново платно. Независимо от взетите мерки изваряването не бива да се задържа повече от десетина дни след приключване на ферментацията.

  Относно правилната дестилация виж тук - Правилно изваряване