• Кратка История

  ornament

  Ракѝя (на сърбохърватски: ракија/rakija; на румънски: ţuică; на унгарски: pálinka; на турски: rakı; на арабски: arak) е традиционна силна алкохолна напитка, приготвяна на Балканите. Първоначално ракията е безцветна, като може да придобие жълтеникав до кафеникав цвят при отлежаване в бъчви или след употребата на различни добавки. На вкус наподобява италианската грапа, японското саке, руския самогон, мексиканската текила или американското бренди. Приготвя се чрез дестилация на ферментирали плодове. Най-разпространените видове са гроздова и сливова ракия.

  Промишлената ракия (наричана „купешка“) е обикновено 40 об. %, но домашно приготвената може да достигне 60 об. % (алкохолни градуси). Технологията на приготвяне не е сложна, а суровините – плодове, захар и вода, са леснодостъпни и сравнително евтини. През зимата ракията е популярно да се пие подгрята (греяна ракия). Счита се за национална напитка на България, Северна Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Турция, Черна гора и Хърватия.

  stara snimka

  Думата ракия в българския език е влязла посредством турската ракъ (rakı), а в турски идва от арабски. Взета е от арабската арак (عرق), като други нейни варианти са „арака, араки, арики“. „Арак“ на български означава „пот (изпотяване)“, откъдето е етимологичното обяснение за думата. Тя може да се отнася или до специфичния начин на приготвяне на напитката (докато се дестилира, капе капка по капка, като пот) или до това, че ракията кара консумиращия човек да се поти.

  ~ Източник: Уикипедия