• Вишновка или домашен ликьор

  Вишновка или домашен ликьор

  Вишновка или домашен ликьор от вишни е класика сред домашно приготвените питиета и мнозина от нас имат детски спомени за този чуден ликьор.

  Продуктите:

   - 1 кг. вишни

   - 500 г. захар

   - 1 л. ракия (по желание може и водка)

   - 4-5 листа от вишна

  Приготвяне:

  Вишните се измиват и се почистват от костилките. Слагат се в съд с подходяща големина – трилитров буркан, например.

  Захарта се сипва в ракията и се разбърква докато се разтвори напълно.

  След като захарта се е разтворила, течността се изсипва при вишните, добавят се листата и бурканът се прибира на тъмно и хладно място в продължение на 30-40 дни. Ако във вишните ви има „гости“ (разбирай червейчета, което се приема за гаранция, че плодовете са екологично чисти) още на следващия ден те ще изплуват на повърхността на течността. Може внимателно да ги отстраните с помощта на лъжица. Може да се заиграете и да прецедите цялата плодово-алкохолна смес през тензух, да върнете внимателно вишните в алкохола, тоест – да си отворите доста работа, при това цапаща!

  Готовата вишновка се прецежда внимателно в стъклена бутилка и може да се съхранява с години.

  Подсказка

  Може да приберете буркана в шкафа под мивката или в друг шкаф докато дойде момента да прецедите. За самото прецеждане ползвайте тензух, а след това прецедете още веднъж като ползвате памук, който може да сложите във фуния за да сте сигурни, че няма да има никаква утайка и ликьорът ще е идеално чист. Що се отнася до самите вишни, може да оставите да се изцедят добре и да приберете във фризер. Ще ви послужат за бонбони „пияна вишна“, торти или други сладкиши, но не забравяйте, че са добре наквасени с алкохол и не са подходящи за деца.

  Добавете лед, газирана вода, ако желаете и ще имате прекрасно питие с аромат на лято!