• Сливова ракия - Класика в жанра

  Сливова ракия - Класика в жанра

  Необходими продукти

  • сини сливи - добре узрели, почистени от костилки;
  • захар;

   

  Преди да пристъпите към варенето, ще е добре да подберете плодовете и да ги подготвите. За някои ракии е добре плодовете да са цели и неповредени, но за сливовата ракия не е точно така.

  За хубава ракия са необходими хубави плодове, а за хубава сливова ракия ще трябва да подберете добре узрели сливи. Съберете накапалите плодове от земята, но внимавайте да не са много скапани. Сложете ги в каците за ракия. Преценявайте добре кои са подходящите плодове и в никакъв случай не допускайте в съда да има зелени сливи.

  Най-подходяща за сливова ракия е „Кюстендилска синя слива” и „Кюстендилско бяло кандиле”. Крайният резултат от тези сортове ще е една ароматна и вкусна напитка.

  Махате костилките, като тази операция ще е значително по-лесна, ако предварително бланширане плодовете.

  Ако имате преса плодовете се запарват, смачкват се и след охлаждане се заквасват с активна мая.Така престояват 48 часа. Останалите твърди части се заливат с вода, като, ако сме получили 10 л сок, твърдите части се поливат с 3 л вода, размесват се и се оставят 48 часа, след което отново могат да се пресоват. На всеки 10 л сок се добавят 2,5 кг захар. След това следва ферментация, като могат сортовете да се смесват.

  Най-добре е да варите сливова ракия през месеците ноември или декември. Ако казанът е със средна големина от 130-150 литра и ако имате 10 литра каша, от нея ще получите 1 литър ракия, а крайният резултат е 13-15 литра хубава 40-45 градусова ракия.