• Ракия от смокини

  Ракия от смокини

  Ако искате да шашнете някоя дама с някое специално питие, това е то – ракия от смокини. Получава се много приятна и все пак силна напитка подходяща както за мъже, така и за жени по всякакви поводи.

  Добре узрелите плодове са с нежна консистенция и лесно се смачкват. Това изисква по-голямо внимание при брането и транспортирането.

  Преработката трябва да се извърши веднага след транспортирането, която се изразява в намачкване, което в домашни условия става с подръчни средства.

  Плодовата каша се прехвърля в дървена каца или пластмасов бидон за ферментация, желателно под навес или на сенчесто място без пряко огряване от слънцето.

  Алкохолната ферментация протича спонтанно от дрождите и спорите, намиращи се по смокините, поради което не се налага използване на хлебна мая, или на сухи дрожди.

   

  Необходими продукти за 30 л. смелени смокини

  Смокини – 30 л. смелени

  Захар – 10 кг.

  Вода – 30 л.

  Лимонтузу – 8 пакетчета

   

  Начин на приготвяне

  Смелете смокините на пюре и ги сложете в подходящ съд да отлежават при температура над 20 градуса.

  Разтворете захарта и лимонтузуто във водата и добавете в съда. Разбъркайте и затворете.

  По време на ферментацията се правят едно-две разбърквания на ден.

  Съдът се държи покрит с полиетиленово платно и капак. Редовно се следи ходът на процеса.

  След приключване на ферментацията материалът се изварява, като се спазват изискванията за правилна дестилация. Първакът и патоките задължително и своевременно се отделят!

  Не бива да се прекалява и с оцветяването. Достатъчно е едва доловим светло златист цвят, който да хармонира на мекия приятен вкус и аромат.