• Дюлева ракия

  Дюлева ракия

  През есента, когато дюлите зреят, е идеалното време, за да си направите ракия от дюли.

  Плодовете на дюлята обикновено се преработват в сокове или сладка, но ракията от дюли е също толкова вкусна. Освен това тя е и голямо предизвикателство за табиятлиите, тъй като не се приготвя много лесно. Дюлите съдържат малък процент захар, така че те трябва да останат по-дълго на дървото, за да узреят добре. Хубаво е дори да са леко презрели.

  След като оберете плодовете, измийте ги старателно. За по-изразителен аромат може да обелите дюлите. Ферментационните съдове се пълнят така, че да има около 20% свободно пространство. За успешното развитие на алкохолна ферментация е необходимо да се добавят мая и хранителни вещества, които са на основата на азот и фосфор. Киселинността на целулозата може да се коригира с помощта на сярна киселина до рН 3,2. Съдилища се затварят, но не херметично.

  Преди да ги сложите в съда трябва да смелите плодовете и да добавите вода. Ако приемем, че имате 20 килограма каша, то към нея трябва да прибавите 10 литра вода. Ако е по-малко, делите килограмите на кашата на две и така получавате количеството вода.

  Може да завиете съда, в който сте поставили дюлевата каша с тънко парче памучен плат, за да може да диша. Сместа се разбърква поне по два пъти през седемте дни, в които ще втасва.

  Когато мине ферментационният процес, сокът или виното се отделя от онова, което е останало от кашата. За това са необходими поне три седмици. Казахме вече, че дюлята не е сладък плод, така че на 10 литра вино спокойно може да сложите 5 килограма захар. След това закарвате течността на казан, където се дестилира.

  Ферментиралото дюлевото кюспе се дестилира два пъти. Ако сокът получен от дюлите не е достатъчен може да добавите ябълков сок в съотношение 1:2 в полза на дюлите. Двойно дестилираната ракия се съхранява в дъбови бъчви, за да добие златисто-жълт цвят. Ако ви се струва прекалено силна (в процеса на обработка тя може да достигне до 50 градуса), се разрежда с дестилирана вода до достигане на 45 обемни процента.