• Установете наличие метилов алкохол в домашни условия

  Установете наличие метилов алкохол в домашни условия

  На външен вид не можем да различим фалшивия от истинския алкохол. Метиловият и етиловият алкохол си приличат по цвят, вкус и миризма.

  Зад хубавата традиция за домашна ракия се крие огромен нелегален и опасен за здравето и живота на хората бизнес. Годишно около 400-500 души умират от подобен тип продукти, а няколко хиляди получават увреждания.

  Метанолът е известен още като метилов спирт, дървесен спирт, спирт за горене и т.н. Това, което прави една домашна спиртна напитка убиец е съдържащият се в нея метанол – силно отровен алкохол, въздействащ на първо място върху нервната система и зрението. Консумацията само на 30 мл чист метанол води до смърт. При по-малко човек може и да оцелее, но често - да ослепее, поради необратимо разрушаване на зрителния нерв.

  Как да проверим за метилов алкохол

  1. Начин - чрез запалване

  Най-лесният начин е да запалим течността. Изсипете малко количество алкохол в метална паничка и го запалете. Ако е етилов алкохол – той ще гори с равномерен син пламък. За метиловия алкохол е характерно, че гори със зеленикав пламък.

  2. Начин - с картоф

  Има още един прост метод – като използваме обикновен картоф. Реакцията се случва благодарение на наличието на нишесте в картофите. За експеримента сложете резенче картоф в течността. В етилов алкохол, той няма да промени цвета си, но в метилов ще стане розов.

  3. Начин - с калиев перманганат

  Сложете малко количество калиев перманганат в алкохола и го подпалете. Ако подушите неприятна миризма, без съмнение, това е метанол. Можете да направите теста и без запалване - ако се появят на повърхността на течността мехурчета - това означава, че има метанол.

  ЗАБЕЛЕЖКА: Ако искате да определите точното количество метанол в алкохола, ще трябва да потърсите лаборатория, където се използват специални техники.