• Обработка на дефектни ракии с активни въглища

  Обработка на дефектни ракии с активни въглища

  В случая става въпрос за ракии с несвойствен страничен вкус и мирис. Отстраняването става чрез обработка с активни въглища (гранулирани или във вид на пудра - доставят се от аптеките). Определянето на дозата става в лаборатория. В домашни условия няма такава възможност, поради което се приема ориентировъчна доза в границите от 2 до 5 гр. за литър. Отмереното количество въглища първо се размесва в кофа с малко (2^3 л.) ракия. Разбърква се добре и на малки порции се внася в ракията при непрекъснато интензивно разбъркване. След внасянето на последната порция разбъркването продължава още 10 минути. През следващите 3^5 дни ракията се разбърква по 3 пъти на ден по 5 минути. Оставя се 24 часа в покой за избистряне. Бистрата ракия се прецежда и се прехвърля в чист съд за отлежаване. Останалата на дъното утайка се филтрира. Получената бистра ракия се прибавя към първата за отлежаване.

  Обработка с олио

  Използва се прясно пафинирано олио. Дозата е половин до един литър олио за 100 л. ракия. Отмереното количество олио се разбива интензивно в 2 до 4 л. ракия до получаване на фина емулсия. Това може да стане и с миксер. Емулсията се внася бавно на тънка струя при непрекъснато разбъркване на ракията. Оставя се в покой за 1-2 денонощия, през което време олиото излиза на повърхността и се отделя. Бистрата ракия се налива в чист съд за отлежаване.

  Трябва да се запомни, че посочените обработки не могат да очистят напълно чужд и несвойствен мирис, особено ако е силен. Ето защо при домашното производство на ракия трябва да се използват само здрави и добре узрели плодове, чисти съдове и стриктно да се спазват изискванията при преработката, алкохолната ферментация и дестилацията.

  ~ Източник: Димитър Цаков – "Джобен наръчник за производство на домашна ракия"