• Наливане на ракиите в бутилки

  Наливане на ракиите в бутилки

  В бутилки се напиват само отлежали бистри ракии. Пресни ракии не се бутилират. Налети в бутилки, те не се подобряват вкусово. Остават такива, каквито са вложени.

  Ракиите се наливат в стъклени бутилки с обем 0,5 - 0,75 л, безцветни или оцветени в зелено. Могат да се използват и оборотни бутилки с винтови капачки, стига да не са деформирани и да затварят плътно. Преди използване бутилките се измиват. Чистите само се преплакват 2-3 пъти с вода. Замърсените се измиват с гореща вода, в която е разтворен малко перилен препарат без аромат. След това се изплакват обилно със студена вода.

  Отстраняването на етикетите става лесно, като предварително бутилките се накисват за 10 - 15 минути в гореща вода. Ако в бутилките се долавя аромат на съхраняваната преди това напитка, се отстранява, като бутилките се напълнят със студена вода, която след няколко минути се излива.

  Пълненето на бутилките може да стане направо от съда през канелата или чрез маркуч. Когато това не е възможно, ракията се прехвърля в кофа или тенджера и с помощта на кана и фуния се налива в бутилките. При пълненето се оставя въздушна камера около 15^20 мл. Пълните бутилки се затапват и се нареждат вертикално в помещението за съхранение.

  ~ Източник: Димитър Цаков – "Джобен наръчник за производство на домашна ракия"