• Какви ядки да изберете за аперитив?

  Какви ядки да изберете за аперитив?

  Ядките и сушените плодове са съвършеното допълнение към всяка алкохолна напитка. Те могат да се съчетаят не само с вино, а и с бира, ракия и дори безалкохолни напитки. Не случайно много хора си ги поръчват в заведенията заедно с аперитива, докато чакат да им сервират поръчаните ястия.

  А знаете ли, че кашуто и шамфъстъкът са най-подходящи за сладки вина? А фъстъци и бира са най-популярната комбинация в България?

  Днес ще отведем сетивата Ви на едно по-различно пътешествие. В тази статия ще Ви представим най-интересните комбинации на ядки, сушени плодове и алкохолни напитки.

  Червените вина са популярен избор, когато става въпрос за вечеря или обяд. За вината, които могат да се опишат като  „пиперливи” или „пикантни”, ядките трябва да смекчат техния силен вкус. Затова сомелиерите препоръчват да се комбинират с печени солени бадеми, орехи, калифорнийски орех  и черен шоколад.

  Белите вина обикновено имат аромати, които се описват от производителите като „маслени”, „плодови” и „флорални”. По-леките нотки на белите вина, ги прави подходящи за комбиниране с различни сушени плодове и кашу.

  Розето е вино, което на вкус много прилича на бялото, докато плътността му се доближава до червеното вино. Има лек и приятен плодов вкус и чудесен аромат. Подходящите ядки за него са лешници, които имат елемент на сладост с дървесни нотки, кашу и шамфъстък.

  Уискито е любимата напитка на много мъже. Тук перфектната комбинация зависи от вида на уискито. Например силно пушените уискита си отиват най-много с по-сладките ядки и плодове, докато уискитата с по-мек вкус  се съчетават с ядки с по-горчив вкус.