• Избор на храни и напитки за ракията

  Избор на храни и напитки за ракията

  Ще преценим какво да ядем и пием ракия в различни ситуации. Информацията ще бъде полезна за начинаещи дегустатори, които тепърва се запознават с тази напитка.

  Възприемането на всяка алкохолна напитка изисква избор на подходяща закуска, която да допълва вкуса. Като не спазвате това правило, рискувате да развалите впечатлението дори от най-добрия алкохол.

  1. Леко хранене 

  Подходящи са, ако планирате да пиете ракия по време на бюфет, след пиршество или да опитате скъпа отлежала напитка с оригинален вкус и устойчив аромат. По време на бюфета можете да се ограничите до колбаси, например шунка или нискомаслена наденица, сандвичи с червена риба или хайвер, висококачествени сирена и зеленчуци: сладки чушки, домати, маслини.

  За десерт ракията се сервира с плодове (бяло грозде, ябълки, круши, банани), несолени фъстъци, орехи, сладолед и черен шоколад. В много региони на Русия е обичайно да се пие ракия със сладък шоколад и лимон, но в повечето европейски страни и Съединените щати тази комбинация се счита за неприемлива, тъй като лимонът и шоколадът неутрализират вкуса на напитката.

  По време на дегустацията на скъпа ракия се стараят изобщо да не я ядат. Елитните сортове се пият от чаши за коняк (снифтери), като се придържат към правилото на три Cs: Cafe, Cognac, Cigare. Първо изпиват чаша кафе, затоплят чаша ракия с топлината на дланта си, изпиват бавно 50-80 грама и пушат пура. Ритуалът се повтаря няколко пъти.

  2. Обилно хранене

  При голямо угощение ракията се яде с топли месни ястия (за предпочитане с ниско съдържание на мазнини), салати, варени и пържени картофи. Не е излишно да сложите на масата разфасовки от месо и сирене. Добро допълнение ще бъде традиционната кухня на района, където се прави ракията. Основното нещо е да избягвате рибни ястия (с изключение на скариди и омари), тъй като те развалят вкуса на напитката.

  3. Как се пие ракия

  За да се намали силата, ракията се разрежда с негазирана минерална вода, тоник, портокалови и гроздови сокове. Оптималното съотношение е едно към едно. Сортовете грозде ракия могат да се комбинират с чаша кафе или силен черен чай.

  Поради пълнотата и богатството на вкуса на ракията не е обичайно да се смесва с други алкохолни напитки, изключение се прави само за коктейли.