• Бистрене на ракиите

  Бистрене на ракиите

  Причините за помътняване на ракиите са от неорганичен и органичен произход. Към неорганичните се отнася завишеното съдържание на желязо, мед (бакър) и калций. Последното се появява при използване на твърда вода за разреждане. Помътняване може да се получи и в случаите, когато се внесе голямо количество вода. За да се избегне този вид помътняване, се препоръчва използването на дестилирана вода и внасянето да стане на малки порции при непрекъснато разбъркване.

  Утайката от желязото има зелено или синьо оцветяване, а тази от медта - ръждивокафяво със зеленикав оттенък. Утайки се появяват, когато ракията съдържа завишени количества от тези метали. Те могат да постъпят при ферментация и съхранение на плодовата каша в железни и медни съдове. Завишаване на количеството може да дойде и от плодовете, когато са ръсени с препарати, в състава на които влизат тези елементи. Бистренето на такива ракии в домашни условия не е възможно. Ето защо трябва да се вземат предпазни мерки, които се изразяват в ползването само на дървени и пластмасови съдове. Когато плодовете са силно замърсени с растителнозащитни препарати преди раздробяването, трябва да се измият с течаща вода или на воден душ. В такъв случай заквасването с хлебна мая е задължително.

  Помътняванията от органичен произход се причиняват основно от завишено съдържание на танин, етанол- лигнин, декстран и други органични съединения. В такива случаи ракиите се бистрят с желатин, яйчен белтък или бентонит. За предпочитане е яйченият белтък, защото с него не се получава свръхбистрене, както с желатина.

  Бистрене с яйчен белтък

  яйце

  Дозата за 100 л. ракия е един-два белтъка от пресни яйца. Белтъкът се разбива в 100 мл. хладка вода до получаване на пяна. След това се прибавя малко ракия. Сместа се разбърква добре и се внася в общото количество при непрекъснато интензивно разбъркване. Оставя се в покой за избистряне п продължение на 6-7 дни. Бистрата ракия се декантира с помощта на маркуч, привързан към дървена летва (пръчка). Краят на маркуча е с няколко сантиметра по- високо от края на летвата. Това се прави, за да не се всмукне утайка и ракия та да се размъти. Ако бистротата не е достатъчна, ракията може да се прецеди през два пласта тензух и прехвърли в чист съд или се налива в бутилки, ако е отлежала. Останалата на дъното утайка се прецежда и бистрата ракия се смесва с другата.

  Бяло помътняване на ракията

  бяло потъмняване

  Понякога макар и рядко при дестилацията излиза ракия с белезникаво помътняване. Причината за това явление може да се дължи на материала (плодовата каша) или на режима на изваряването. В такива случаи не се налага бистрене. При отлежаване в дървен съд или в стъклен с внесена дървесина тя се избистря спонтанно.

  ~ Източник: Димитър Цаков – "Джобен наръчник за производство на домашна ракия"