• Бактериална инфекция в материала за ракия

  Бактериална инфекция в материала за ракия

  Оле лееее! Материала се сгъсти, желира се, стана лигав, постоянно образува пяна, която излиза от бидона. Ако това се случва с вашият материал да знаете, че имате проблем с бактериална инфекция. Тези бактерии се намират в плода и бързата реакция след установяването им е задължителна, защото в противен случай ще загубите материала, в който сте вложили средства. 

  Незабавно вземете малко количество и потърсете лаборатория където да измерят алкохола и да ви предложат ензими/препарати за борба с бактерията. Дори да сте сложили дрожди в началато, ще се наложи тази процедура да я повторите. Основно ще ви трябват ензимен препарат с антибактериални свойства, ензима за извличане на аромат и цвят, дрожди, антипенител и откислител. 

  1. Сложете ензима за извличане на аромат и цвят, като го разтворите малко вода. Изсипете го в материала и разбъркайте силно; 
  2. Сложете ензима за борба с бактерията, като го разтворите малко вода. Изсипете го в материала и разбъркайте силно; 
  3. През това време започвате процедура за активиране на дрождите; 
  4. Внесете дрождите и разбъркайте хубаво; 

  Следващите два дни материала се бърка през 2-3 часа за да се разсеят ензимите на всякъде и да подействат качествено! 

  Тук е важно да подчертая, че ензимния препарат с антибактериални свойства не работи срещу дрожди, което означава, че те могат да провеждат нормална алкохолна ферментация.

  Още след първия ден ще забележите укротяване в бидона/кацата, а след няколко дни нещата видимо ще се подобряват. Дори и до края материала ви може да остане гъст, но в никакъв случай не го разреждайте с вода. Следете вкусовите му качества(да няма кисела жилка) и при загуба на сладък вкус може да варите.

  Важно!!!

  Един ден преди варене е необходимо да сложите откислител.

  В деня на варенето ДИРЕКТНО В КАЗАНА задължително слагате антипенител(ензим който ще предотврати разпенване) за да не излезе материала през тръбата по време на варенето.